Η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης είναι ένα μη κερδοσκοπικό επιστημονικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό την προώθηση της εκπαίδευσης και της έρευνας στον τομέα της αθηροσκλήρωσης.
Ο σκοπός της Εταιρείας είναι να προαγάγει την εκπαίδευση και την έρευνα στον τομέα της αθηροσκλήρωσης γενικώς και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την βελτίωση της επιστημονικής ικανότητας των μελών της.
Οι στόχοι της Εταιρείας είναι:
1 . Να δημιουργήσει την αναγκαία οργάνωση για να επιτύχει τον σκοπό της.
2. Να προαγάγει την εκπαίδευση και έρευνα στον τομέα της Αθηροσκλήρωσης με τους εξής ειδικότερα τρόπου:
Να εκδίδει επιστημονικό έντυπο που θα αναφέρεται στα ποικίλα θέματα της Αθηροσκλήρωσης και των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτήν.
Να οργανώνει επιστημονικές εκδηλώσεις για την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων που εμπλέκονται στην Αθηροσκλήρωση (συναντήσεις των μελών της Εταιρείας, σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια, συμπόσια κλπ).
Να ενθαρρύνει και προάγει με όποιο δυνατό τρόπο την έρευνα στο τομέα της Αθηροσκλήρωσης.
Να προάγει την συνεργασία με άλλους επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς ή/και επαγγελματικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, και άλλες χώρες του εξωτερικού, με σκοπό την ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, την εκπαίδευση και την έρευνα στην Αθηροσκλήρωση.
Να δημιουργήσει μία σταθερή οικονομική δομή, ώστε να εξασφαλισθεί η συνέχεια της Εταιρείας για να ανταποκρίνεται στις μελλοντικές απαιτήσεις και να παρέχει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη προς τα μέλη της με το λιγότερο δυνατό κόστος.
Να δημιουργήσει ης προϋποθέσεις για την αύξηση του αριθμού των μελών της και να φροντίζει για την δημιουργία των καταλλήλων κινήτρων, προκειμένου να επενδύουν προς την κατεύθυνση της επιτυχίας των σκοπών της.
3. Να γνωμοδοτεί επί θεμάτων Αθηροσκλήρωσης και πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων όταν αυτό ζητείται από οποιονδήποτε φορέα (δημόσιο ή ιδιωτικό) ή πρόσωπο.
4. Να εκπονεί οδηγίες και συστάσεις, σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες κανόνες της επιστήμης σε θέματα που αφορούν την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.
5. Να οργανώνει επί μέρους τμήματα ειδικότερου επιστημονικού ενδιαφέροντος ή/και κατάλληλες ομάδες εργασίας για την επιτυχία του σκοπού της.
6. Να εκπονεί ερευνητικά πρωτόκολλα, να συντονίζει την υλοποίηση των από τα μέλη της και, εάν έχει τις οικονομικές δυνατότητες, να τα υποστηρίζει οικονομικά.
Η Εταιρεία διοικείται από ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) αποτελούμενο από :
τον Πρόεδρο
τον Αντιπρόεδρο
τον Γενικό Γραμματέα
τον Ειδικό Γραμματέα
τον Ταμία και
Έξι (6) Συμβούλους
(Και αριθμεί πάνω από 450 μέλη.)