Ο FDA πρόσφατα ενέκρινε τη χρησιμοποίηση του SGLT2 αναστολέα νταπαγλιφλοζίνη σε ενήλικες με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) με ή χωρίς σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Η απόφαση αυτή ακολούθησε τα αποτελέσματα της μελέτης DAPA-CKD, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο στο The New England Journal of Medicine, που έδειξε ότι η θεραπεία με νταπαγλιφλοζίνη (Farxiga, AstraZeneca) μείωσε τον κίνδυνο για επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας και του θανάτου λόγω καρδιαγγειακής ή νεφρικής νόσου σε ασθενείς με ΧΝΝ, με ή χωρίς διαβήτη τύπου 2.
Κατά τη διάρκεια ενός μέσου όρου των 2,4 ετών, το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο (παρατεταμένη μείωση του eGFR ≥50%, νεφρική νόσος τελικού σταδίου ή θάνατος λόγω αιτιών που σχετίζονται με τη νεφρική νόσο ή ένα καρδιαγγειακό σύμβαμα) εμφανίστηκε σε 197 συμμετέχοντες (9,2%) που ελάμβαναν νταπαγλιφλοζίνη και σε 312 συμμετέχοντες (14,5%) στην ομάδα το εικονικού φαρμάκου. Συνεπώς, οι ασθενείς στην ομάδα της νταπαγλιφλοζίνης είχαν κατά 39% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του πρωταρχικού καταληκτικό σημείου σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου (HR = 0,61, 95% CI: 0,51-0,72; ΝΝΤ:19).
Δευτερεύουσες αναλύσεις της μελέτης έδειξαν οι συμμετέχοντες στην ομάδα της νταπαγλιφλοζίνης είχαν κατά 44% χαμηλότερο κίνδυνο παρατεταμένης μείωσης του eGFR ≥50%, ΧΝΝ ή νεφρικού θανάτου, αλλά όχι καρδιαγγειακού θανάτου, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.
Η ολική θνητότητα ήταν σημαντικά διαφορετική μεταξύ των ομάδων της νταπαγλιφλοζίνης και του εικονικού φαρμάκου (4,7% έναντι 6,8%), με HR: 0,69 (95% CI: 0,53-0,88).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μάιο η νταπαγλιφλοζίνη εγκρίθηκε για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου και νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια για ενήλικες με καρδιακή ανεπάρκεια και μειωμένο κλάσμα εξώθησης, με και χωρίς σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Επιμέλεια: Χ. Μπουτάρη (Ειδικός Παθολόγος, Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική,
Ιπποκράτειο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης)
Φ. Μπάρκας (Επικουρικός Επιμελητής Β’ Παθολογίας,
Β’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων)
Γ. Αναστασίου (Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικού Τμήματος Παν/μιου Ιωαννίνων, Ειδικευόμενη Ιατρός Παθολογίας, Β’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων )