Το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (VAZKEPA®) έλαβε θετική γνωμοδότηση από την CHMP του ΕΜΑ για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου
Στις 29 Ιανουαρίου 2021 ανακοινώθηκε η θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής για τα Ιατρικά Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χορήγηση του εικοσαπεντανοϊκού οξέος σε ασθενείς πολύ υψηλού/υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου με ΤGs≥ 150 mg/ dL υπό αγωγή με στατίνη και 1) εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο (CVD) ή 2) σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) και τουλάχιστον έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου. Η οριστική απόφαση του ΕΜΑ για την έγκριση του φαρμάκου αναμένεται τον Απρίλιο του 2021.
Η θετική γνωμοδότηση στηρίχθηκε στα ευρήματα της μελέτης REDUCE-IT. Πρόκειται για τυχαιοποιημένη, κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ στην οποία εντάχθηκαν 8179 ασθενείς με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο (εγκατεστημένη CVD ή ΣΔ και τουλάχιστον έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου), ΤGs = 135-499 mg/dL και LDL-C= 41-100 mg/dL υπό αγωγή με στατίνη. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε 4 γρ εικοσαπεντανοϊκού οξέος ή placebo με διάρκεια παρακολούθησης περίπου 5 έτη. Το εικοσαπεντανοϊκό οξύ μείωσε κατά 25% το σύμπλοκο πρωτογενές καταληκτικό σημείο (καρδιαγγειακός θάνατος, μη θανατηφόρο ΟΕΜ, μη θανατηφόρο ΑΕΕ, στεφανιαία επαναγγείωση, ασταθής στηθάγχη) συγκριτικά με το placebo (hazard ratio, 0.75; 95% confidence interval [CI], 0.68 to 0.83; P<0.001). Eπιπλέον, μείωσε κατά 20% τον καρδιαγγειακό θάνατο (hazard ratio, 0.80; 95% CI, 0.66 to 0.98; P=0.03) συγκριτικά με το placebo. Σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες, σημαντική αιμορραγία παρατηρήθηκε σε 2.7% των ασθενών που ελάμβαναν εικοσαπεντανοϊκό οξύ και σε 2.1% των ασθενών σε placebo (p=0.06).
Πηγές:
1) https://www.globenewswire.com/news-release/2021/01/29/2166794/0/en/Amarin-Receives-Positive-CHMP-Opinion-for-Icosapent-Ethyl-for-Cardiovascular-Risk-Reduction.html
2) Bhatt DL, Steg PG, Miller M, Brinton EA, Jacobson TA, Ketchum SB, et al. Cardiovascular Risk Reduction with Icosapent Ethyl for Hypertriglyceridemia. N Engl J Med. 2019;380(1):11-22.
Ο FDA ενέκρινε το vericiguat (Verquvo®, Merck & Bayer AG) για μείωση των νοσηλειών για καρδιακή ανεπάρκεια και των καρδιαγγειακών θανάτων σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και ελαττωμένο κλάσμα εξώθησης (HFrEF)
Ο FDA ενέκρινε το vericiguat για τη μείωση του θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας, των νοσηλειών για καρδιακή καρδιακή ανεπάρκεια (HF) ή της ανάγκης για εξωνοσοκομειακή ενδοφλέβια χορήγηση διουρητικών σε ενήλικες με συμπτωματική χρόνια HF με μειωμένο κλάσμα εξώθησης.
Η έγκριση του vericiguat (Verquvo, Merck), ενός διεγέρτη της γουανυλικής κυκλάσης, βασίζεται στα αποτελέσματα της μελέτης φάσης 3 VICTORIA. Το vericiguat μείωσε την επίπτωση του σύνθετου καταληκτικού σημείου (νοσηλεία για HF ή θάνατο καρδιαγγειακής αιτιολογίας) σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε ασθενείς με HFrEF (HR = 0,9, 95% CI, 0,82-0,98). Στη δοκιμή VICTORIA, το vericiguat παρουσίασε ένα προφίλ ανεπιθύμητων ενεργειών παρόμοιο με το εικονικό φάρμακο.
Η σακουμπιτρίλη/βαλσαρτάνη (Entresto®, Novartis) έλαβε διευρυμένη ένδειξη, συμπεριλαμβανομένων ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF)
Ο FDA έδωσε διευρυμένη ένδειξη για το συνδυασμό σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης για τη μείωση του κινδύνου για θάνατο καρδιαγγειακής αιτιολογίας και της νοσηλείας λόγω καρδιακής ανεπάρκειας (HF) σε ενήλικες ασθενείς με χρόνια HF. Η ένδειξη καλύπτει ασθενείς με ΚΑ με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, αλλά δεν προσδιορίζει συγκεκριμένο όριο κλάσματος εξωθήσεως της αριστερής κοιλίας (LVEF). Τα οφέλη της σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης είναι μεγαλύτερα μεταξύ των ασθενών με HF και LVEF κάτω από τα φυσιολογικά. Η νέα ένδειξη βασίστηκε σε δεδομένα από τη μελέτη PARAGON-HF.
Στην PARAGON-HF, η σακουμπιτρίλη/βαλσαρτάνη δεν ήταν ανώτερη από τη βαλσαρτάνη για τη μείωση των θανάτων καρδιαγγειακής αιτιολογίας και των νοσηλειών λόγω HF σε ασθενείς με LVEF ≥45%. Ωστόσο, ορισμένες ομάδες παρουσίασαν σημαντικό όφελος, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, και των ασθενών με κλάσμα εξώθησης ίσο ή μικρότερο του 57%.
Η νέα ένδειξη καθιστά το συνδυασμό σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης το πρώτο φάρμακο που έχει εγκριθεί για χρήση τόσο σε ασθενείς με HF με μειωμένο κλάσμα εξώθησης, όσο και σε ορισμένους ασθενείς με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης. Η νέα ετικέτα θα αναφέρει ότι το LVEF είναι ένα μεταβλητό μέτρο και ότι η κλινική κρίση είναι απαραίτητη για να καθοριστεί εάν ένας ασθενής πρέπει να λάβει το φάρμακο.
Η Tirzepatide (Lilly) μείωσε σημαντικά τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (A1C) και το σωματικό βάρος σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 σε δύο δοκιμές φάσης 3 του προγράμματος SURPASS
Η Tirzepatide οδήγησε σε σημαντικές μειώσεις της A1C και του σωματικού βάρους σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 στις μελέτες φάσης 3 SURPASS-3 και SURPASS-5 μετά από 52 και 40 εβδομάδες, αντίστοιχα. Τα πρωτεύοντα και όλα τα βασικά δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία επιτεύχθηκαν τόσο στη SURPASS-3, η οποία συνέκρινε την tirzepatide με τιτλοποιημένη δόση ινσουλίνης degludec, όσο και στη SURPASS-5 που συνέκρινε την tirzepatide με το εικονικό φάρμακο, και στις δύο μελέτες ως πρόσθετο σε τιτλοποιημένη δόση ινσουλίνης glargine.
Η υψηλότερη δόση tirzepatide (15 mg) μείωσε την A1C κατά 2,37% και το σωματικό βάρος κατά 12,9 kg (13,9%) στη SURPASS-3 και αντίστοιχα τη A1C κατά 2,59% και το σωματικό βάρος κατά 10,9 kg (11,6%) στη SURPASS-5. Στην υψηλότερη δόση, το 62,4% των συμμετεχόντων στη SURPASS-5 – που είχαν μέση διάρκεια διαβήτη 13,3 ετών – πέτυχαν A1C μικρότερη από 5,7%, επίπεδο που παρατηρείται σε άτομα χωρίς διαβήτη. Και στις δύο μελέτες, το συνολικό προφίλ ασφάλειας του tirzepatide ήταν παρόμοιο με αυτό της καθιερωμένης κατηγορίας αγωνιστών του υποδοχέα του παρόμοιου με τη γλυκαγόνη πεπτιδίου-1 (GLP-1), με τις γαστρεντερικές παρενέργειες να είναι οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες και να μειώνονται με τη συνέχιση της λήψης.
Η Tirzepatide είναι ένα νέο γλυκοζο-εξαρτώμενο ινσουλινοτρόπο πολυπεπτίδιο [glucose-dependent insulin releasing polypeptide (GIP)], αγωνιστής υποδοχέα GLP-1, χορηγούμενο μία φορά εβδομαδιαίως, που ενσωματώνει τις δράσεις και των δύο ινκρετινών σε ένα μόνο μόριο, και αντιπροσωπεύει μια νέα κατηγορία φαρμάκων για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 .