Newsletter 12.04.2022
APOLLO (Magnitude And Duration Of Effects Of A Short-interering RNA Targeting Lipoprotein(a)
Η λιποπρωτεΐνη(α) (Lp(a)) ανευρίσκεται αυξημένη στο ~20% του γενικού πληθυσμού και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και στένωσης της αορτής. Η κλινική δοκιμή APOLLO (Magnitude And Duration Of Effects Of A Short-interfering RNA Targeting Lp(a): A Placebo-controlled Double-blind Dose-ranging Trial) ήταν η πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη φάσης Ι ενός βραχέος παρεμβαλλόμενου RNA (siRNA), του SLN360, που στόχευσε στη μείωση της ηπατικής παραγωγής της Lp(a).
Η μελέτη συμπεριέλαβε 32 άτομα (53% γυναίκες, μέση ηλικία 50 ετών, 9% υπέρταση, 3% διαβήτη) χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο με αρχικά επίπεδα Lp(a) ≥150 (μέσος όρος 224) nmol/L.
Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε εικονικό φάρμακο (n=8) ή σε εφάπαξ δόσεις SLN360 30 mg (n=6), 100 mg (n=6), 300 mg (n=6) ή 600 mg (n=6) υποδορίως και αξιολογήθηκαν για 5 μήνες.
Όσοι ασθενείς έλαβαν τις υψηλότερες δόσεις (300 και 600 mg) εμφάνισαν μειώσεις της Lp(a) κατά 96% και 98%, αντίστοιχα. Μετά από 5 μήνες, η Lp(a) παρέμεινε μειωμένη κατά 71% και 81%, αντίστοιχα, από τα αρχικά της επίπεδα. Οι υψηλότερες δόσεις μείωσαν επίσης τα επίπεδα της χοληστερόλης των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-C) κατά 20-25%. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και οι πιο συχνές ήταν ήπιες αντιδράσεις στο σημείο χορήγησης του φαρμάκου.
Συνοπτικά, το βραχύ παρεμβαλλόμενο RNA SLN360 ήταν καλά ανεκτό και παρατηρήθηκε μία σημαντική δοσοεξαρτώμενη μείωση της Lp(a). Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν τη διεξαγωγή επιπρόσθετων μελετών του συγκεκριμένου siRNA, εστιάζοντας σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, διαφορετικούς πληθυσμούς, μεγαλύτερη παρακολούθηση, πολλαπλές δόσεις και κλινικές εκβάσεις.
Ο έλεγχος της Lp(a) παραδοσιακά δεν συμπεριλαμβάνεται στον έλεγχο ρουτίνας για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπισή του. Αυτή και άλλες νέες μελέτες αναμένονται να αλλάξουν την προσέγγιση αυτή στο μέλλον.