O FDA εγκρίνει την τιρζεπατίδη, τον πρώτο διπλό αγωνιστή ινκρετίνης, για τον διαβήτη τύπου 2
Ο FDA ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τον ενέσιμο διπλό αγωνιστή ινκρετίνης, τιρζεπατίδη (tirzepatide), για τη βελτίωση της ανταπόκρισης στη γλυκόζη σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 επιπροσθέτως στη δίαιτα και την άσκηση.
Η τιρζεπατίδη (Mounjaro, Eli Lilly) είναι το πρώτο στην κατηγορία αυτή (first-in-class) φάρμακο με δράση αγωνιστή τόσο στον υποδοχέα του γλυκοζοεξαρτώμενου ινσουλινοτρόπου πεπτιδίου (GIP), όσο και του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου 1 (GLP-1), που οδηγεί σε βελτιωμένο έλεγχο της γλυκόζης. Η τιρζεπατίδη ενίεται μία φορά την εβδομάδα, με τη δόση να προσαρμόζεται ανάλογα και με την ανεκτικότητα για την επίτευξη των στόχων της γλυκόζης του αίματος.
Το πρόγραμμα κλινικών δοκιμών SURPASS, το οποίο αξιολόγησε 3 διαφορετικές δόσεις τιρζεπατίδης (5 mg, 10 mg και 15 mg) σε 5 κλινικές δοκιμές, έδειξε ότι η τιρζεπατίδη μείωσε σημαντικά την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, με χαμηλά ποσοστά υπογλυκαιμίας. Η τιρζεπατίδη συγκρίθηκε με εικονικό φάρμακο, με τον αγωνιστή υποδοχέα GLP-1 σεμαγλουτίδη και με δύο ανάλογα ινσουλίνης μακράς δράσης.
Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς που τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν τη δόση των 15 mg τιρζεπατίδης παρουσίασαν μείωση της HbA1c κατά 1,6% έναντι του εικονικού φαρμάκου και 1,5% περισσότερο από το εικονικό φάρμακο όταν χρησιμοποιήθηκαν σε συνδυασμό με ινσουλίνη μακράς δράσης.
Σε δοκιμές που σύγκριναν την τιρζεπατίδη με άλλα φάρμακα για τον διαβήτη, οι ασθενείς που έλαβαν τη δόση των 15 mg παρουσίασαν 0,5% μεγαλύτερη μείωση της HbA1c σε σύγκριση με ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε σεμαγλουτίδη, 0,9% μεγαλύτερη μείωση σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν ινσουλίνη degludec και 1% μεγαλύτερη μείωση σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν ινσουλίνη glargine.
Η παχυσαρκία ήταν κοινό χαρακτηριστικό των συμμετεχόντων στη μελέτη, με μέσο δείκτη μάζας σώματος από 32 έως 34 kg/m2 κατά την ένταξη. Μεταξύ των ασθενών που τυχαιοποιήθηκαν στη δόση των 15 mg, η μέση απώλεια βάρους με την τιρζεπατίδη ήταν 6,8 Kg μεγαλύτερη από το εικονικό φάρμακο χωρίς ινσουλίνη και 10,4 Kg περισσότερο από το εικονικό φάρμακο όταν το καθένα από αυτά συνδυάστηκε με ινσουλίνη.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της τιρζεπατίδης περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, διάρροια, μειωμένη όρεξη, δυσκοιλιότητα, επιγαστρική δυσφορία και κοιλιακό άλγος.
Ο FDA σημείωσε ότι η τιρζεπατίδη προκαλεί όγκους των C κυττάρων του θυρεοειδούς αδένα σε αρουραίους. Είναι άγνωστο εάν το φάρμακο προκαλεί τέτοιους όγκους, συμπεριλαμβανομένου του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς, στους ανθρώπους. Έτσι, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς ή σε ασθενείς με σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου 2 (MEN2), σύμφωνα με τον FDA. Το φάρμακο δεν έχει μελετηθεί σε ασθενείς με ιστορικό παγκρεατίτιδας και δεν ενδείκνυται για χρήση σε άτομα με διαβήτη τύπου 1.