Ίωνος Δραγούμη 3, Ιλίσια, 11528
210-7210055
Ίωνος Δραγούμη 3, Ιλίσια, 11528
Αναζήτηση

Ο FDA εγκρίνει το Wegovy® για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε υπέρβαρους ενήλικες

Ο FDA εγκρίνει το Wegovy® για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε υπέρβαρους ενήλικες

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τη χορήγηση σεμαγλουτίδης 2,4 mg, γνωστή ως Wegovy®, για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ενήλικες με υπέρβαρο ή παχυσαρκία και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο σε συνδυασμό με υποθερμιδική δίαιτα και αυξημένη σωματική δραστηριότητα.

Η έγκριση βασίστηκε στην κλινική μελέτη SELECT διάρκειας 3 ετών, στην οποία συμμετείχαν 17.604 ασθενείς με γνωστή καρδιαγγειακή νόσο και δείκτη μάζας σώματος ≥27 Kg/m2. Κανένας από τους ασθενείς δεν είχε διαβήτη, ενώ τα δύο τρίτα των ασθενών πληρούσαν τα κριτήρια για προδιαβήτη.

Η χορήγηση σεμαγλουτίδης με δόση-στόχο  2,4 mg συνοδεύτηκε από μείωση κατά 20% της συχνότητας εμφάνισης μειζόνων καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (p<001). Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε μία κατά 15% μείωση του καρδιαγγειακού θανάτου και κατά 19% του θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.  Όπως αναμενόταν, οι ασθενείς που τυχαιοποιήθηκαν σε σεμαγλουτίδη παρουσίασαν σημαντική απώλεια βάρους. 

Ανεπιθύμητες ενέργειες που οδήγησαν σε διακοπή της θεραπείας εμφανίστηκαν στο 16,6% της ομάδας της σεμαγλουτίδης, κυρίως γαστρεντερικές διαταραχές, σε σύγκριση με 8,2% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Αυτή η έγκριση σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη πρόοδο στην αντιμετώπιση του καρδιαγγειακού κινδύνου που σχετίζεται με το υπερβάλλον σωματικό βάρος σε ασθενείς με εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο.

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Χ. Μπουτάρη
Ειδικός Παθολόγος, Ιπποκράτειο Γ. Ν. Θεσσαλονίκης

Φ. Μπάρκας
Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Συντονιστής
Ε. Λυμπερόπουλος
Καθηγητής Παθολογίας – Μεταβολικών Νοσημάτων
Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Related Posts