
Έκδοση: Τετραμηνιαία
Διευθυντής Σύνταξης: Αλέξανδρος Τσελέπης
Ιδιοκτήτης: Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης
Διεύθυνση ιστοσελίδας: https://journals.lww.com/apat
Γλώσσα έκδοσης: Αγγλικά
Έτος έκδοσης: 2010
Ελεύθερη πρόσβαση μέσω διαδικτύου
Το διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Atherosclerosis Prevention and Treatment είναι το επίσημο περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης. Στόχος του είναι η προαγωγή της έρευνας και της γνώσης, καθώς και η συνεχής επιμόρφωση των επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, όπως Ιατρών, Βιολόγων, Βιοχημικών, Διαιτολόγων, κ.λπ. σε θέματα που αφορούν την παθογένεια, τη διάγνωση και τη θεραπεία της αθηρωματικής νόσου. Το Journal of Atherosclerosis Prevention and Treatment αξιολογείται ετησία από τις βάσεις δεδομένων Copernicus index, Google Scholar, mEDRA (DOI) και είναι υπό ένταξη στη βάση δεδομένων του Scopus και του PubMed/ Medline, ενώ ακολουθεί τα διεθνή κριτήρια διαφάνειας και δεοντολογίας σύμφωνα με τις οδηγίες της διεθνούς επιτροπής δεοντολογίας των δημοσιεύσεων Committee on Publication Ethics (COPE).
Η υποβολή γίνεται ηλεκτρονικά σύμφωνα με τις οδηγίες του περιοδικού.
H πρώτη έκδοση του περιοδικού με τίτλο Ελληνική Επιθεώρηση Αθηροσκλήρωσης (Hellenic Journal of Atherosclerosis) με ΙSSN: 1792-4944 έγινε το 2010 και ήταν στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Από το 2016 το περιοδικό μετονομάστηκε σε Journal of Atherosclerosis Prevention and Treatment και τα άρθρα που δημοσιεύει είναι αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα.
Το περιοδικό είναι ελεύθερης πρόσβασης και εκδίδεται σε έντυπη και ψηφιακή μορφή κάθε τετράμηνο. Στο περιοδικό δημοσιεύονται άρθρα ανασκόπησης, ερευνητικές εργασίες, άρθρα σύνταξης, ενδιαφέροντα περιστατικά, κλινικές απόψεις, κλινικές οδηγίες, συνέδρια, βιβλιοπαρουσιάσεις και επιστολές προς τον εκδότη με αντικείμενο τη μελέτη της αθηροσκλήρωσης και τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.
Ειδικότερα αντικείμενα δημοσίευσης αποτελούν μελέτες που αφορούν στην παθοφυσιολογία της αθηροσκλήρωσης, τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, τον μεταβολισμό των λιποπρωτεϊνών, τις διαταραχές των λιπιδίων, την παχυσαρκία, τον διαβήτη, την υπέρταση, την αγγειακή λειτουργία, τη φλεγμονή των αγγείων, την αθηροθρόμβωση, την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, την επιδημιολογία της αθηροσκλήρωσης, καθώς και κλινικές μελέτες που σχετίζονται με την επίδραση της φαρμακευτικής αγωγής και του τρόπου ζωής στην αθηροσκλήρωση.