Η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης είναι ιατρικό-επιστημονικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2002. Το έργο της επικεντρώνεται στο πολυποίκιλο αντικείμενο της παθοφυσιολογίας, πρόληψης και θεραπείας της αθηρωματικής νόσου. Έως σήμερα αριθμεί περισσότερα από 1.300 μέλη που κατέχουν πτυχίο Ιατρικής ή άλλης Βιολογικής Επιστήμης και έχουν ενασχόληση, κλινική ή ερευνητική, με την αθηροσκλήρωση και τους παράγοντες κινδύνου.
Με έμφαση στην πρωτοπορία και στις πιο πρόσφατες εξελίξεις ενημερώνουμε τον επιστημονικό κόσμο για τα νεότερα δεδομένα που αφορούν στην αθηροσκλήρωση, η οποία αποτελεί το βασικό παθολογοανατομικό υπόστρωμα των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 7ης Δεκεμβρίου 2024 συγκροτήθηκε σε σώμα με την ακόλουθη σύνθεση:
” Η θητεία του Δ.Σ. είναι διετής και λήγει τον Δεκέμβριο του 2026 οπότε θα γίνουν νέες αρχαιρεσίες “
Η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης διαθέτει ομάδες εργασίας εξειδικευμένου επιστημονικού αντικειμένου, τη γνώση του οποίου προωθεί μέσα από την οργάνωση, ανά διετία, του Πανελλήνιου Συνεδρίου των Ομάδων Εργασίας, αλλά και με την εισήγηση στρογγυλών τραπεζιών, διαλέξεων και λοιπών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο όλων των συνεδρίων και ημερίδων της Εταιρείας.
Μέλη των Ομάδων Εργασίας μπορούν να γίνουν τα τακτικά μέλη της Εταιρείας που ενδιαφέρονται για το αντικείμενο και έχουν ασχοληθεί με αυτό, όπως προκύπτει από το δημοσιευμένο ή ανακοινωμένο ερευνητικό έργο του μέλους ή βεβαιώνεται από τον υπεύθυνο του οικείου Τμήματος, Κλινικής, Εργαστηρίου ή Μονάδας του Νοσοκομείου ή Ιδρύματος στο οποίο απασχολούνται. Οι επί μέρους Ομάδες Εργασίας μπορούν να καθορίζουν περαιτέρω κριτήρια εμπειρίας των υποψήφιων μελών. Η εγγραφή ενός νέου μέλους στην Ομάδα Εργασίας γίνεται κατόπιν έγγραφης αίτησης προς το Δ.Σ. της Εταιρείας, η οποία συνοδεύεται από εισήγηση του Προέδρου ή Αντιπροέδρου της Ομάδας. Το ΔΣ της εταιρείας ενθαρρύνει την ένταξη στις Ομάδες Εργασίας όσο το δυνατόν περισσοτέρων μελών της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Ομάδων Εργασίας απονέμονται βραβεία στις καλύτερες εργασίες που παρουσιάζονται από νέους επιστήμονες.
Σκοπός των ομάδων αυτών είναι η προώθηση της γνώσης στο αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται:
- Με τη διοργάνωση ανά 2-ετία του Συνεδρίου των Ομάδων Εργασίας, καθώς και άλλων εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων, κ.λ.π.
- Με την έκδοση ειδικών φυλλαδίων ή εγχειριδίων σχετικών με το αντικείμενο της κάθε Ομάδας Εργασίας.
- Με τη συγγραφή άρθρων για το περιοδικό της εταιρείας Journal of Atherosclerosis Prevention and Treatment.
- Με τη συλλογή, ταξινόμηση και επεξεργασία των σχετικών προς το αντικείμενο της ομάδας δεδομένων, με απώτερο σκοπό την απόκτηση πληροφοριακών στοιχείων που αποδίδουν με ακρίβεια τη δραστηριότητα των απασχολούμενων με το θέμα αυτό στον Ελλαδικό χώρο.
- Με την έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών στο αντικείμενό τους.
- Με τη διατύπωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και κριτηρίων για το αντικείμενο τους
- Με το σχεδιασμό και εκτέλεση μελετών.
- Με την εισήγηση στρογγυλών τραπεζιών, διαλέξεων και λοιπών δραστηριοτήτων στα πλαίσια συνεδρίων και ημερίδων της Εταιρείας, που υπόκεινται στην κρίση της οργανωτικής επιτροπής.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 4 του Καταστατικού, η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης (Εταιρεία) συγκροτεί από τα μέλη της, Ομάδες Εργασίας.
Άρθρο 1ον
Σκοπός των ομάδων αυτών είνα η προώθηση της γνώσης στο αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται:
1. με τη διοργάνωση ανά 2/ετία του Συμποσίου των Ομάδων Εργασίας, καθώς και άλλων εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων, κλπ.
2. με την έκδοση ειδικών φυλλαδίων ή εγχειριδίων σχετικών με το αντικείμενο της κάθε ομάδας εργασίας.
3. με τη συγγραφή άρθρων για το περιοδικό της εταιρείας “Hellenic Journal of Atherosclerosis”.
4. με την συλλογή, ταξινόμηση και επεξεργασία των σχετικών προς το αντικείμενο της ομάδας δεδομένων, με απώτερο σκοπό την απόκτηση πληροφοριακών στοιχείων που θα αποδίδουν με ακρίβεια τη δραστηριότητα των απασχολούμενων με το θέμα αυτό στον Ελλαδικό χώρο.
5. με την έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών στο αντικείμενό τους.
6. με την διατύπωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και κριτηρίων για το αντικείμενο τους
7. με τον σχεδιασμό και εκτέλεση μελετών.
8. με την εισήγηση στρογγυλών τραπεζιών, διαλέξεων και λοιπών δραστηριοτήτων στα πλαίσια συνεδρίων και ημερίδων της Εταιρείας, που υπόκεινται στην κρίση της οργανωτικής επιτροπής που οργανώνει το Συνέδριο.
Όλα τα παραπάνω με εξαίρεση το 3, οφείλουν να συνάδουν με τους σκοπούς και στόχους της Εταιρείας και να τελούν υπό την έγκριση του ΔΣ της εταιρείας.
Άρθρο 2ον
Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας μπορεί να προέρχεται από το Δ.Σ. της Εταιρείας ή από ομάδα τουλάχιστον 10 επιστημόνων που είναι μέλη της Εταιρείας, και ασχολούνται με το γνωστικό αντικείμενο της υπό ίδρυση Ομάδας Εργασίας. Η απόφαση του Δ.Σ. για τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων μελών.
Άρθρο 3ον
Μέλη των Ομάδων Εργασίας μπορούν να γίνουν, τακτικά μέλη της Εταιρείας που ενδιαφέρονται για το αντικείμενο και έχουν ασχοληθεί πάνω σε αυτό, όπως προκύπτει από το δημοσιευμένο ή ανακοινωμένο ερευνητικό έργο του μέλους ή βεβαιώνεται από τον υπεύθυνο του οικείου Τμήματος, Κλινικής, Εργαστηρίου ή Μονάδας του Νοσοκομείου ή Ιδρύματος στο οποίο απασχολούνται. Οι επί μέρους ομάδες Εργασίας μπορούν να καθορίζουν περαιτέρω κριτήρια εμπειρίας των υποψήφιων μελών. Η εγγραφή ενός νέου μέλους στην Ομάδα Εργασίας γίνεται κατόπιν έγγραφης αίτησης του μέλους προς το Δ.Σ. της Εταιρείας, η οποία συνοδεύεται και από εισήγηση του Προέδρου ή Αντιπροέδρου της Ομάδας. Το ΔΣ της εταιρείας ενθαρρύνει την ένταξη στις ομάδες εργασίας όσο το δυνατόν περισσοτέρων μελών της εταιρείας.
Άρθρο 4ον
Κάθε ομάδα διευθύνεται από την Συντονιστική Επιτροπή που αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τρία μέλη, οι οποίοι είναι αιρετοί, εκλεγόμενοι από τα μέλη της ομάδας. Η θητεία της Συντονιστικής Επιτροπής είναι διετής. Ανά 2/ετία πραγματοποιούνται εκλογές και εκλέγονται μόνο ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη, ενώ Πρόεδρος γίνεται αυτοδικαίως αυτός που διετέλεσε Αντιπρόεδρος κατά την προηγούμενη διετία. Η εκλογή γίνεται από την Συνέλευση των μελών της Ομάδας Εργασίας. Κατ’εξαίρεση, την πρώτη διετία από την δημιουργία της Ομάδας, Η Συντονιστική Επιτροπή ορίζεται και λαμβάνει την εντολή από το ΔΣ της Εταιρείας.
Άρθρο 5ον
Κανένα μέλος της Εταιρείας δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής δύο ή περισσότερων Ομάδων Εργασίας.
Άρθρο 6ον
Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου των Ομάδων Εργασίας απονέμονται βραβεία στις καλύτερες εργασίες που παρουσιάζονται από νέους επιστήμονες. Συγκεκριμένα απονέμονται από 1 βραβείο στην καλύτερη αναρτημένη ανακοίνωση βασικής και κλινικής έρευνας και από 2 βραβεία στις καλύτερες προφορικές ανακοινώσεις βασικής και κλινικής έρευνας. Η βράβευση συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο το ύψος του οποίου καθορίζεται κάθε φορά από το ΔΣ της εταιρείας.
Άρθρο 7ον
Οι ομάδες εργασίας συνεδριάζουν στα γραφεία της Εταιρείας ή σε άλλους χώρους που ορίζονται από τον Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας.
Διαβάστε εδώ τον Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας των Ομάδων Εργασίας της ΕΕΑ
Η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωση στεγάζεται στα ιδιόκτητα γραφεία της επί της οδού Ίωνος Δραγούμη 3 στην περιοχή των Ιλισίων. Ειδικά διαμορφωμένος χώρος μπορεί να φιλοξενήσει μεγαλύτερες συναντήσεις, παρουσιάσεις, σεμινάρια και διαδικτυακές συναντήσεις που μπορούν συνδυάζουν φυσική και διαδικτυακή παρουσία ή να δώσουν αποκλειστικά online διάσταση με υψηλής τεχνολογίας τεχνικό εξοπλισμό και εργαλεία. Στα γραφεία λειτουργεί επίσης η γραμματεία, υπεύθυνη για την ορθή διοικητική λειτουργία της Εταιρείας και την εξυπηρέτηση των μελών της.